Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία στο Ποζάρεβατς της Σερβίας για τα 30 χρόνια Διακονίας του Επισκόπου Μπρανιτσέβου κ. Ιγνατίου


Διορθόδοξη Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ναό της Αγίας Πέτκας στο Ποζάρεβατς, Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου και τη Συμμετοχή Ιεραρχών από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, την Εκκλησία της Ελλάδος, την Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος. 

Αφορμή για τη μεγάλη αυτή πνευματική χαρά, λίγες ημέρες μετά την Εορτή της Πεντηκοστής, αποτέλεσε η συμπλήρωση τριάντα Ετών από την Χειροτονία του Επισκόπου Μπρανιτσέβου κ. Ιγνατίου, ενός Λόγιου Θεολόγου Ιεράρχου της Εκκλησίας της Σερβίας ο οποίος συνδέεται στενά με την Ελλάδα καθώς στη Χώρα μας πραγματοποίησε Σπουδές στη Θεολογία, ενώ είναι Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών από το 1987.

Της Ευχαριστιακής Συνάξεως Προέστη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Συλλειτούργησαν ο τιμώμενος Επίσκοπος κ. Ιγνάτιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, εκ του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ο Αρχιεπίσκοπος Κατάρρων κ. Μακάριος, Εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Περιστερίου κ. Γρηγόριος, εκ την Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως κ. Γεώργιος, Εκ της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας, ο Μητροπολίτης Κρούσεβο κ. Ιωάννης και ο Επίσκοπος Ντέλτσεφ κ. Μάρκος, Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, καθώς και Ιεράρχες της Εκκλησίας της Σερβίας.

Στην ομιλία του, μετά την Ανάγνωση της Ευαγγελικής Περικοπής, ο Μακαριώτατος κ.κ. Πορφύριος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “ο Θεός έδωσε σήμερα και συγκεντρωθήκαμε εδώ στο Ποζάρεβατς με την ευκαιρία της τριακονταετηρίδας του Αδελφού μας και Συνεορτάζοντος Επισκόπου κ. Ιγνατίου. Ήρθαμε ακριβώς στο πνεύμα της Πεντηκοστής από πολλές Περιοχές. Αν και ο καθένας μας επικοινωνεί με συγκεκριμένα Βιολογικά δεδομένα, μιλάμε την ίδια Γλώσσα, η ψυχή μας χτυπά με ένα ρυθμό, το μυαλό, η καρδιά λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο ώστε να ακούμε την ίδια Γλώσσα που μας μιλάει ο Άγιος Απόστολος Παύλος από την Ιερουσαλήμ, η οποία είναι η Γλώσσα του Αγίου Πνεύματος, η Γλώσσα της πίστης και η Γλώσσα της Αγάπης. Είθε ο Κύριος να μας επιτρέψει να συναθροιζόμαστε σε αυτό το πνεύμα πάντα και σε κάθε τόπο, συγκεντρωνόμενοι για να Τον δοξάζουμε, εις το όνομα της Αγίας Τριάδας”. 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Προκαθήμενος της Εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας ευχήθηκε στον Επίσκοπο κ. Ιγνάτιο καταλλήλως. Από την πλευρά του ο Πανιερώτατος Ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και τους Αδελφούς Επισκόπους οι οποίοι βρέθηκαν σήμερα κοντά του σε μια σημαντική ημέρα για τον ίδιο. Τις Ευχές της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης μετέφερε προς τον Επίσκοπο κ. Ιγνάτιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.

Ο κατά κόσμον Ντομπρίβοη Μίντιτς Γεννήθηκε στο Κνεζ-Σέλο του Δήμου Νύσσης στις 17 Οκτωβρίου 1954. Αποφοίτησε από το Θεολογικό Σεμινάριο Βελιγραδίου το 1974 και από τη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου το 1980. Το 1987 Αναγορεύθηκε Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Διάκονος Χειροτονήθηκε το 1991 από τον Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη και Πρεσβύτερος στις 29 Δεκεμβρίου 1993.

Στις 26 Ιουνίου 1994 Χειροτονήθηκε Επίσκοπος Μπρανιτσέβου.

Ο Επίσκοπος κ. Ιγνάτιος είναι Καθηγητής Δογματικής και Ηθικής στη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου, ενώ ανήκει στους εξέχοντες Ορθόδοξους Θεολόγους και στοχαστές της Νεότερης Γενιάς του σήμερα. Τα δοκίμια, τα Άρθρα, οι Μελέτες, οι συμμετοχές του σε Θεολογικά Συνέδρια, οι Διαλέξεις και τα Κηρύγματά του, οι Συνεντεύξεις σε Εφημερίδες συγκεντρώνουν πάντα ιδιαίτερη προσοχή.

“Η θεολογία είναι γι’ αυτόν «άρτος ζωής». Σκέφτεται Θεολογικά. Προσπαθεί να ζει Θεολογικά. Γι’ αυτό και ο Λόγος του είναι επίκαιρος, Σύγχρονος και Ζωτικός”, αναφέρει σε κείμενό του ο Δρ. Ράντοβαν Μπίγκοβιτς.

Views: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο