Νόμος 5128/2024 «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού» (ΦΕΚ Α΄ 118/30.7.2024)


Νόμος 5128/2024 «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού» (ΦΕΚ Α΄ 118/30.7.2024)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Άρθρο 48

Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία – Τροποποίηση άρθρου 109 ν. 4823/2021

Στο άρθρο 109 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί δευτεροβάθμιας εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) η λέξη «Πρότυπα» προστίθεται πριν από τις λέξεις «Εκκλησιαστικά Σχολεία, Εκκλησιαστικά Γυμνάσια», β) οι λέξεις «Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Πρότυπα Εκκλησιαστικά Λύκεια», γ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 109 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 109

Δευτεροβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση Η Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση παρέχεται στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία (Π.Ε.Σ.), Πρότυπα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Πρότυπα Εκκλησιαστικά Λύκεια, τα οποία υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων (Γ.Γ.Θ.) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Τα «Εκκλησιαστικά Σχολεία», «Εκκλησιαστικά Γυμνάσια» και «Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια» του παρόντος καλούνται εφεξής «Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία», «Πρότυπα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια» και «Πρότυπα Εκκλησιαστικά Λύκεια.»

Άρθρο 49

Εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία – Αντικατάσταση παρ. 2, τροποποίηση παρ. 5 και 6 και προσθήκη παρ. 10 στο άρθρο 123 του ν. 4823/2021

1. Η παρ. 2 του άρθρου 123 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί εισαγωγής μαθητών και μαθητριών σε Εκκλησιαστικά Σχολεία, αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Η εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στην Α’ τάξη του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Γυμνασίου ή των αποφοίτων της Γ’ τάξης γυμνασίου γενικής εκπαίδευσης ή Εκκλησιαστικού Γυμνασίου, με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 238, στην Α’ τάξη του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Λυκείου γίνεται έπειτα από εξετάσεις ή δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων: α) στα μαθήματα που ορίζονται με την απόφαση του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 18 του ν. 4692/2020 (Α’ 111) και β) στο μάθημα των Θρησκευτικών, και ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Ε.Σ.Ε.Ε. και γνώμη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), καθορίζεται κάθε ειδικότερο ζήτημα που αφορά στον τύπο των εξετάσεων ή της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων, τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις, τη διαδικασία, τον χρόνο και τα αρμόδια όργανα για τη διενέργεια των εξετάσεων και τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων, λαμβανομένου υπόψη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.»

2. Στην παρ. 5 του άρθρου 123 του ν. 4823/2021, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) όπου γίνεται αναφορά σε Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο αυτή αντικαθίσταται από το Πρότυπο Εκκλησιαστικό Λύκειο, β) στο πρώτο εδάφιο: βα) πριν από τις λέξεις «Εκκλησιαστικού Γυμνασίου» προστίθεται η λέξη «Πρότυπου», ββ) τίθεται διαζευκτικό «ή» μεταξύ των περ. α) και β), βγ) στην περ. β) μετά από τις λέξεις «λειτουργεί στο εξωτερικό και» προστίθενται οι λέξεις «ο τίτλος τους», βδ) διαγράφεται η περ. γ), γ) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «που είναι τέκνα ομογενών ή αλλοδαπών αλλογενών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «του πρώτου εδαφίου», και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Κατ’ εξαίρεση των παρ. 1 έως 4, σε ποσοστά θέσεων ανά κατηγορία επιπλέον του αριθμού εισακτέων, μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις στην Α’ τάξη του Πρότυπου Εκκλησιαστικού Γυμνασίου ή Πρότυπου Εκκλησιαστικού Λυκείου μαθητές που: α) είναι τέκνα ομογενών ή αλλοδαπών – αλλογενών ή β) είναι κάτοχοι τίτλου ξένου σχολείου που λειτουργεί στο εξωτερικό και ο τίτλος τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής ή εγγραφής στο κράτος αυτό σε τάξη αντίστοιχη με την Α’ Γυμνασίου ή Α’ Λυκείου στην Ελλάδα. Ειδικά για την εισαγωγή μαθητών του πρώτου εδαφίου στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία απαιτείται η έγκριση της Ιεράς Κοινότητος. Ειδικά για την εισαγωγή μαθητών του πρώτου εδαφίου στο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Ρ.Ε.Σ., απαιτείται απόφαση του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ιδρύματος.»

3. Στην παρ. 6 του άρθρου 123 του ν. 4823/2021, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) διαγράφονται οι λέξεις «και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (Κ.Ε.Γ.)», β) στην περ. α) οι λέξεις «έως γ)» αντικαθίστανται με τις λέξεις «και β)» και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ε.Σ.Ε.Ε. και γνώμη του Ι.Ε.Π., καθορίζονται: α) οι προϋποθέσεις υπαγωγής στις κατηγορίες των περ. α) και β) της παρ. 5, β) τα ποσοστά θέσεων ανά κατηγορία, γ) τα αναγκαία δικαιολογητικά, δ) οι διαδικασίες επιλογής, ε) η ανάγκη λειτουργίας τάξεων υποδοχής, στ) η οργάνωση και λειτουργία τους, ζ) οι προϋποθέσεις ένταξης των μαθητών στις τάξεις αυτές, η) τα διδασκόμενα μαθήματα, το περιεχόμενο και οι ώρες διδασκαλίας τους, θ) ο τρόπος και η διαδικασία αξιολόγησης των μαθητών, ι) οι προϋποθέσεις επιτυχούς παρακολούθησης, ια) η στελέχωση των τάξεων αυτών με εκπαιδευτικό προσωπικό και ιβ) κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

4. Στο άρθρο 123 του ν. 4823/2021, προστίθεται παρ. 10 ως εξής:

«10. Κατ’ εξαίρεση των παρ. 1 έως 9 μπορούν να εγγράφονται χωρίς εξετάσεις σε οποιαδήποτε τάξη των Προτύπων Εκκλησιαστικών Σχολείων μαθητές και μαθήτριες σχολείων της αλλοδαπής, οι οποίοι/ες προτείνονται από Πατριαρχεία ή Ιερές Μητροπόλεις ή Ιερές Μονές της αλλοδαπής που τελούν σε κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για την εγγραφή των μαθητών αυτών στο Πρότυπο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Ρ.Ε.Σ., απαιτείται απόφαση του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ιδρύματος και για την εγγραφή τους στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία απαιτείται η έγκριση της Ιεράς Κοινότητας.»

Άρθρο 50

Εκπαιδευτικό υλικό Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 143 ν. 4823/2021

Στην παρ. 2 του άρθρου 143 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.), προστίθεται τρίτο εδάφιο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Τα θεωρητικά μαθήματα περιλαμβάνουν: α) κοινά υποχρεωτικά μαθήματα, τα οποία συνδέονται με τις αρχές του κράτους δικαίου, της δράσης της Δημόσιας Διοίκησης και της άσκησης καθηκόντων διοικήσεως των Ενοριών, β) κοινά υποχρεωτικά μαθήματα, τα οποία συνδέονται με το τελετουργικό έργο του πνευματικού – θρησκευτικού λειτουργού και την άσκηση ιερατικών καθηκόντων, γ) μαθήματα επιλογής που συνδέονται με τον διδακτικό ρόλο του θρησκευτικού λειτουργού – ποιμένα, τα οποία μπορούν να διαφέρουν μεταξύ των Σ.Μ.Υ.Κ. ως προς τον τίτλο και το περιεχόμενο ή τις ώρες διδασκαλίας, χωρίς όμως να μεταβάλλεται ο συνολικός αριθμός ωρών διδασκαλίας που προβλέπει το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Το εκπαιδευτικό και διδακτικό υλικό των θεωρητικών μαθημάτων των Σ.Μ.Υ.Κ. εκπονείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και διανέμεται ηλεκτρονικά ή εντύπως από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «ΔΙΟΦΑ- ΝΤΟΣ», κατόπιν εγκρίσεως του Εποπτικού Συμβουλίου

Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (Ε.Σ.Ε.Ε.). Αν μέχρι την 30ή Ιουνίου κάθε έτους δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπόνηση από το Ι.Ε.Π. ή για οποιοδήποτε άλλον λόγο δεν είναι δυνατή η διανομή διδακτικού και εν γένει εκπαιδευτικού υλικού εκπονημένου από το Ι.Ε.Π. για ένα ή περισσότερα μαθήματα, το Ε.Σ.Ε.Ε., χωρίς άλλη προηγούμενη διατύπωση γνώμης ή πρότασης, επιλέγει το κατά την κρίση του κατάλληλο διδακτικό και εν γένει εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο διανέμεται δωρεάν στους ιεροσπουδαστές.»

Άρθρο 51

Διδασκαλία των μαθημάτων εκκλησιαστικής ειδίκευσης στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Εκκλησιαστικά Λύκεια – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 124 ν. 4823/2021

Στην παρ. 5 του άρθρου 124 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί προγραμμάτων σπουδών, οι λέξεις «και γνώμης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (Κ.Ε.Γ.)» διαγράφονται και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης του Ε.Σ.Ε.Ε., ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη διδασκαλία των μαθημάτων εκκλησιαστικής ειδίκευσης που αφορούν στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, όπως αυτή αποτυπώνεται κατά την ιστορική της διαδρομή στα εκκλησιαστικά κείμενα.»

Άρθρο 52

Διαδικασία επιλογής Διευθυντών στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία – Τροποποίηση παρ. 7 και 8 και αντικατάσταση παρ. 9 άρθρου 117 ν. 4823/2021

Στο άρθρο 117 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί διευθυντών εκκλησιαστικών σχολείων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 7: αα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «Το Ε.Σ.Ε.Ε.» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) της οργανικής θέσης του υποψήφιου για θέση Διευθυντή εκπαιδευτικού», πριν από τη λέξη «αναρτάται» προστίθενται οι λέξεις «κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και» και μετά από τη λέξη «Δευτεροβάθμιας» προστίθενται οι λέξεις «Εκπαίδευσης και της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας», αβ) στο δεύτερο εδάφιο μετά τη λέξη «πινάκων» προστίθενται οι λέξεις «ενώπιον του οικείου Π.Υ.Σ.Δ.Ε.» και στο τέλος προστίθενται οι λέξεις «στην ιστοσελίδα της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», αγ) στο τρίτο εδάφιο οι λέξεις «το Ε.Σ.Ε.Ε.» αντικαθίστανται από τις λέξεις «το οικείο Π.Υ.Σ.Δ.Ε.», β) στην παρ. 8 βα) οι λέξεις «το Ε.Σ.Ε.Ε.» αντικαθίστανται από τις λέξεις «το οικείο Π.Υ.Σ.Δ.Ε.», ββ) μετά από τη λέξη «εκπαιδευτικών» προστίθεται η λέξη «του», βγ) οι λέξεις «ο οποίος» αντικαθίστανται από τις λέξεις «όπως αυτά εξειδικεύονται στην υπουργική απόφαση της παρ. 6, ο οποίος κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και», βδ) στο τέλος προστίθενται οι λέξεις «και της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», γ) η παρ. 9 αντικαθίσταται και οι παρ. 7, 8 και 9 του άρθρου 117 διαμορφώνονται ως εξής:

«7. Το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) της οργανικής θέσης του υποψηφίου για θέση Διευθυντή εκπαιδευτικού, σε συνεδρίασή του που πραγματοποιείται μέσα σε πέντε (5) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων, καταρτίζει ενιαίο πίνακα κατ’ αλφαβητική σειρά με τους υποψήφιους που πληρούν την προϋπόθεση της παρ. 1, ο οποίος κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και αναρτάται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση κατά των πινάκων ενώπιον του οικείου Π.Υ.Σ.Δ.Ε. μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επομένη της ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή τους, το οικείο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. αποφαίνεται αιτιολογημένα για τις ενστάσεις, αναπροσαρμόζει τους πίνακες και ενημερώνει σχετικά τους ενδιαφερομένους.

8. Στη συνέχεια, το οικείο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. καταρτίζει, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην προκήρυξη, προσωρινό αξιολογικό πίνακα κατάταξης των εκπαιδευτικών του, σύμφωνα με τα κριτήρια των περ. α) έως ε) της παρ. 5, όπως αυτά εξειδικεύονται στην υπουργική απόφαση της παρ. 6, ο οποίος κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αναρτάται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

9. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση ενώπιον του οικείου Π.Υ.Σ.Δ.Ε. κατά του πίνακα της παρ. 8 σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επομένη της ανάρτησής του στην ιστοσελίδα της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή τους, το οικείο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. της οργανικής θέσης του υποψηφίου αποφαίνεται αιτιολογημένα για τις ενστάσεις, αναπροσαρμόζει τον πίνακα, τον οποίο αποστέλλει αμέσως στο Εποπτικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (Ε.Σ.Ε.Ε.) και ενημερώνει σχετικά τους ενδιαφερομένους. Το Ε.Σ.Ε.Ε. ενοποιεί τους πίνακες, προσωρινούς και αναπροσαρμοσμένους όπου υπάρχουν, τους οποίους έχουν στείλει τα κατά τόπους Π.Υ.Σ.Δ.Ε., κατά φθίνουσα αξιολογική σειρά βάσει της μοριοδότησης που έχει λάβει κάθε υποψήφιος από το οικείο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. και τον αναρτά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ο ενοποιημένος πίνακας αποστέλλεται για ανάρτηση στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.»

Άρθρο 53

Διαδικασία επιλογής εκπαιδευτικού προσωπικού στα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία – Τροποποίηση παρ. 7 και 8, αντικατάσταση παρ. 9 άρθρου 127 ν. 4823/2021

Στο άρθρο 127 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί επιλογής εκπαιδευτικού προσωπικού των εκκλησιαστικών σχολείων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 7: αα) στο πρώτο εδάφιο οι λέξεις «Το Ε.Σ.Ε.Ε.» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) της οργανικής θέσης του υποψήφιου εκπαιδευτικού», πριν από τη λέξη «αναρτάται» προστίθενται οι λέξεις «κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και» και μετά από τη λέξη «Δευτεροβάθμιας» προστίθενται οι λέξεις «Εκπαίδευσης και της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας», αβ) στο δεύτερο εδάφιο μετά από τη λέξη «ένσταση» προστίθενται οι λέξεις «ενώπιον του οικείου Π.Υ.Σ.Δ.Ε.» και στο τέλος προστίθενται οι λέξεις «στην ιστοσελίδα της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», αγ) στο τρίτο εδάφιο οι λέξεις «το Ε.Σ.Ε.Ε.» αντικαθίστανται από τις λέξεις «το οικείο Π.Υ.Σ.Δ.Ε.», β) στην παρ. 8: βα) οι λέξεις «το Ε.Σ.Ε.Ε.» αντικαθίστανται από τις λέξεις «το οικείο Π.Υ.Σ.Δ.Ε.», ββ) μετά από τη λέξη «εκπαιδευτικών» προστίθεται η λέξη «του», βγ) οι λέξεις «ο οποίος» αντικαθίστανται από τις λέξεις «όπως αυτά εξειδικεύονται στην υπουργική απόφαση της παρ. 6, ο οποίος κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και», βδ) στο τέλος του εδαφίου προστίθενται οι λέξεις «και της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», γ) η παρ. 9 αντικαθίσταται και οι παρ. 7, 8 και 9 του άρθρου 127 διαμορφώνονται ως εξής:

«7. Το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) της οργανικής θέσης του υποψηφίου εκπαιδευτικού σε συνεδρίασή του, που πραγματοποιείται μέσα σε πέντε (5) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων, καταρτίζει πίνακα κατ’ αλφαβητική σειρά με τους υποψήφιους που πληρούν την προϋπόθεση της παρ. 4, ο οποίος κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αναρτάται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι που δεν περιλήφθηκαν, μπορούν να υποβάλουν ένσταση ενώπιον του οικείου Π.Υ.Σ.Δ.Ε. κατά του πίνακα μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επομένη της ανάρτησής του στην ιστοσελίδα της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή τους, το οικείο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. αποφαίνεται αιτιολογημένα για τις ενστάσεις, αναπροσαρμόζει τον πίνακα και ενημερώνει σχετικά τους ενδιαφερομένους.

8. Στη συνέχεια, το οικείο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. καταρτίζει, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στην προκήρυξη, προσωρινό αξιολογικό πίνακα κατάταξης των εκπαιδευτικών του, σύμφωνα με τα κριτήρια των περ. α) έως δ) της παρ. 5, όπως αυτά εξειδικεύονται στην υπουργική απόφαση της παρ. 6, ο οποίος κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αναρτάται στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

9. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση ενώπιον του οικείου Π.Υ.Σ.Δ.Ε. κατά του πίνακα της παρ. 8 σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επομένη της ανάρτησής του στην ιστοσελίδα της οικείας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την παραλαβή τους, το οικείο Π.Υ.Σ.Δ.Ε. αποφαίνεται αιτιολογημένα για τις ενστάσεις, αναπροσαρμόζει τον πίνακα, τον οποίο αποστέλλει αμέσως στο Εποπτικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (Ε.Σ.Ε.Ε.) και ενημερώνει σχετικά τους ενδιαφερομένους. Το Ε.Σ.Ε.Ε. ενοποιεί τους πίνακες, προσωρινούς και αναπροσαρμοσμένους όπου υπάρχουν, τους οποίους έχουν στείλει τα κατά τόπους Π.Υ.Σ.Δ.Ε., κατά φθίνουσα αξιολογική σειρά, βάσει της μοριοδότησης που έχει λάβει κάθε υποψήφιος από το οικείο του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. και τον αναρτά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ο ενοποιημένος πίνακας αποστέλλεται για ανάρτηση στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.»

Άρθρο 54

Χρηματοδότηση Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών – Αποζημίωση βαθμολογητών – Τροποποίηση άρθρου 154 ν. 4823/2021

Στο άρθρο 154 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί χρηματοδότησης των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται, β) στο δεύτερο εδάφιο μετά τις λέξεις «Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (Ρ.Ε.Σ.)» προστίθενται οι λέξεις «, πλην των δαπανών για την εισαγωγή Ιεροσπουδαστών και για την αποζημίωση των βαθμολογητών,» και πριν από τη λέξη «ιδρύματος» προστίθεται η λέξη «ανωτέρω» και το άρθρο 154 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 154

Χρηματοδότηση Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών

Οι λειτουργικές δαπάνες, οι συνήθεις δαπάνες συντήρησης των κτιρίων στα οποία λειτουργούν οι Σχολές

Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (Σ.Μ.Υ.Κ.), οι δαπάνες διδακτικού και εν γένει εκπαιδευτικού υλικού και εξοπλισμού και οι δαπάνες που προκαλούνται από τη διαδικασία εισαγωγής Ιεροσπουδαστών και συμπεριλαμβάνουν την αποζημίωση των βαθμολογητών, βαρύνουν τον Τακτικό Προϋπολογισμό των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες υπάγονται γεωγραφικά, ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Οι δαπάνες του πρώτου εδαφίου για τη Σ.Μ.Υ.Κ. της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (Ρ.Ε.Σ.), πλην των δαπανών για την εισαγωγή Ιεροσπουδαστών και για την αποζημίωση των βαθμολογητών, βαρύνουν τον ετήσιο προϋπολογισμό του ανωτέρω ιδρύματος.»

Άρθρο 55

Εφαρμοστέα νομοθεσία για θέματα Πρότυπων Εκκλησιαστικών Σχολείων – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 135 ν. 4823/2021

Η παρ. 1 του άρθρου 135 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί εφαρμογής της νομοθεσίας για τη δημόσια γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Για τα θέματα των Προτύπων Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Προτύπων Εκκλησιαστικών Λυκείων που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος εφαρμόζεται η νομοθεσία περί προτύπων σχολείων και επικουρικά η νομοθεσία περί δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατ’ αναλογία και σύμφωνα με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ’

ΛΟΙΠΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Άρθρο 56

Ακατάσχετο οικονομικών ενισχύσεων που έχουν καταβληθεί από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της Εκκλησίας της Ελλάδας σε πληγέντες περιοχών που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας

Οικονομικές ενισχύσεις που καταβάλλονται, εφάπαξ ή τμηματικά, στο πλαίσιο φιλανθρωπικής δράσης από νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 590/1977 (Α’146), του άρθρου 17 του ν. 4149/1961 (Α’ 41), των άρθρων 319 και 320 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), του άρθρου 1 του ν. 2456/1920 (Α’ 173), του από 19.3.1949 βασιλικού διατάγματος «περί ιδρύσεως ΟΠΑΙΕ» (Α’ 79) και του άρθρου 1 του ν.δ. 301/1969 (Α’ 195) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές και ανάλογα φυσικά φαινόμενα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 4662/2020 (Α’ 27) και για το χρονικό διάστημα που τελούν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, δεν κατάσχονται και δεν συμψηφίζονται με οφειλές των δικαιούχων προς τη φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, πιστωτικά ιδρύματα ή άλλους φορείς. Οι ανωτέρω οικονομικές ενισχύσεις καταβάλλονται εξ ολοκλήρου και δεν υπόκεινται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου. Η διαδικασία χορήγησης, το είδος, το ύψος του ποσού της ενίσχυσης και οι δικαιούχοι ρυθμίζονται με αποφάσεις των οργάνων διοίκησης των νομικών προσώπων. Συμψηφισθέντα ή κατασχεθέντα ποσά αποδίδονται στους δικαιούχους εις βάρος των οποίων διενεργήθηκε κατάσχεση ή συμψηφισμός μετά από αίτησή τους.

Άρθρο 57

Διατήρηση προσωπικής διαφοράς επί αποδοχών Αρχιερέων – Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 145 του ν. 4472/2017

Στο άρθρο 145 του ν. 4472/2017 (Α’ 74), περί αποδοχών Αρχιερέων, προστίθεται παρ. 3 ως εξής:

«3. Στην περίπτωση που μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος προκύπτουν για τον εκλεγόμενο Μητροπολίτη ή Βοηθό Επίσκοπο ή Πατριαρχικό Έξαρχο που καταλαμβάνει οργανική θέση του π.δ. 14/2023 (Α’ 30) ή του π.δ. 15/2023 (Α’ 30) ή της παρ. 3 του άρθρου 335 του ν. 4957/2022 (Α’ 141) χαμηλότερες μηνιαίες αποδοχές σε σχέση με τις μηνιαίες αποδοχές του ως κληρικού πριν από την εκλογή του, η διαφορά διατηρείται ως προσωπική από την 1η.1.2024 και εφεξής.»

Άρθρο 58

Μεταθέσεις Εφημερίων, Διακόνων και Ιεροκηρύκων των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Πατριαρχικής Εξαρχείας Πάτμου – Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 336 ν. 4957/2022

Στην παρ. 8 του άρθρου 336 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί εφημερίων και διακόνων επέρχονται οι εξής τροποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο: αα) οι λέξεις «Τακτικός Εφημέριος» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Εφημέριος, Ιεροκήρυκας και Διάκονος», αβ) στην περ. β’ πριν από τη λέξη «επιβλήθηκε» προστίθεται η λέξη «του», β) στο δεύτερο εδάφιο: βα) οι λέξεις «τακτικού Εφημερίου» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Εφημερίου, Ιεροκήρυκα και Διακόνου», ββ) η φράση «εφόσον σε αυτήν υφίσταται κενή μόνιμη οργανική θέση Εφημερίου» αντικαθίσταται από τη φράση «εφόσον σε αυτές υφίστανται αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις» και η παρ. 8 διαμορφώνεται ως εξής:

«8. Εφημέριος, Ιεροκήρυκας και Διάκονος μετατίθεται σε άλλη κενή οργανική θέση εντός της οικείας Μητρόπολης ή της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου: α) κατόπιν αίτησής του, β) απόφασης του Μητροπολίτη και γ) λόγω τελεσίδικης ποινής που του επιβλήθηκε από εκκλησιαστικό δικαστήριο του άρθρου 342. Μετάθεση Εφημερίου, Ιεροκήρυκα και Διακόνου σε άλλη Ιερά Μητρόπολη της Δωδεκανήσου ή στην Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου ή την Εκκλησία της Ελλάδος ή την Εκκλησία της Κρήτης, επιτρέπεται, εφόσον σε αυτές υφίστανται αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις.»

Άρθρο 59

Μεταθέσεις Εφημερίων, Διακόνων και Ιεροκηρύκων της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κρήτης – Προσθήκη παρ. 21 στα άρθρα 347 και 348 του ν. 4957/2022

1. Στο άρθρο 347 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί οργανικών θέσεων Κληρικών στην Εκκλησία της Ελλάδος, προστίθεται παρ. 21 ως εξής:

«21. Μετάθεση Εφημερίου, Ιεροκήρυκα και Διακόνου από την Εκκλησία της Ελλάδος στην Εκκλησία της Κρήτης ή στις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου επιτρέπεται, εφόσον σε αυτές υφίστανται αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις.»

2. Στο άρθρο 348 του ν. 4957/2022, περί οργανικών θέσεων Κληρικών στην Εκκλησία της Κρήτης, προστίθεται παρ. 21 ως εξής:

«21. Μετάθεση Εφημερίου, Ιεροκήρυκα και Διακόνου από την Εκκλησία της Κρήτης στην Εκκλησία της Ελλάδος ή στις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου επιτρέπεται, εφόσον σε αυτές υφίστανται αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις.»

Άρθρο 60

Αποσπάσεις στο εξωτερικό Κληρικών – Εκπαιδευτικών – Τροποποίηση άρθρου 16 ν. 4415/2016

1. Στο άρθρο 16 του ν. 4415/2016 (Α’ 165), περί αποσπάσεων εκπαιδευτικών και περί προσδιορισμού υπηρεσιακών αναγκών, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η παρ. 14 αντικαθίσταται και β) προστίθενται παρ. 15, 16, 17, 18 και 19 και οι παρ. 14, 15, 16, 17, 18, και 19 του άρθρου 16 διαμορφώνονται ως εξής:

«14. Εκπαιδευτικοί της δημόσιας πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι είναι ταυτοχρόνως και κληρικοί: α) ενός εκ των κλιμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος, β) του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των υπ’ αυτώ Εκκλησίας της Κρήτης, Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσου και Πατριαρχικής Εξαρχείας Πάτμου, γ) των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων (Πρεσβυγενών Πατριαρχείων) και δ) της Ιεράς Μονής του Σινά μπορεί να αποσπώνται για την κάλυψη των ποιμαντικών αναγκών της Ομογένειας και την παροχή υπηρεσίας σε Ιερές Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή ενός εκ των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων ή στην Ιερά Μονή του Σινά.

15. Η απόσπαση πραγματοποιείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, κατόπιν προηγούμενου αιτήματος του οικείου Μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου ή των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων ή του Αρχιεπισκόπου Σινά, με το οποίο προσδιορίζονται η ποιμαντική ανάγκη, η παροχή υπηρεσίας και η προς κάλυψη θέση, και κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου εκπαιδευτικού. Ο εκπαιδευτικός αποσπάται για ένα (1) έτος στο Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης που βρίσκεται πλησιέστερα στον τόπο που εδρεύει η εκκλησιαστική αρχή στην οποία θα καλύψει τις ποιμαντικές ανάγκες με την παροχή υπηρεσιών του και, με απόφασή του Συντονιστή, διατίθεται άμεσα σε αυτήν.

16. Η απόσπαση μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για ένα (1) έτος κάθε φορά, κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου και σύμφωνης γνώμης της ενδιαφερόμενης εκκλησιαστικής αρχής, που υποβάλλονται το αργότερο τρεις (3) μήνες πριν από τη λήξη της απόσπασης ή της παράτασής της.

17. Η απόφαση της απόσπασης ή της παράτασής της μπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε.

18. Ο αποσπώμενος λαμβάνει μόνο τις αποδοχές εσωτερικού και δεν δικαιούται επιμίσθιο ή οποιουδήποτε είδους πρόσθετη αμοιβή ή αποζημίωση από το Δημόσιο για τη μετακίνηση, επιστροφή ή για τον χρόνο της απόσπασής του. Η δαπάνη της μισθοδοσίας του συνεχίζει να βαραίνει τον φορέα προέλευσης.

19. Αν ο Κληρικός είναι έγγαμος και η σύζυγός του είναι εκπαιδευτικός της δημόσιας πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επιτρέπεται να αποσπάται κατόπιν αίτησής της για συνυπηρέτηση κατ’ αναλογική εφαρμογή της παρ. 10.»

Άρθρο 61

Ανακατανομή οργανικών θέσεων Εφημερίων και εκκλησιαστικών υπαλλήλων

1. Δυνάμει της υπ’ αρ. 4166/2413/2023 (Α’ 174) απόφασης της Ιεράς Συνόδου Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την οποία μεταβλήθηκαν τα όρια των Ιερών Μητροπόλεων Φωκίδος και Φθιώτιδος, μειώνονται κατά δύο (2) οι εβδομήντα τρεις (73) οργανικές θέσεις Εφημερίων που έχουν κατανεμηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος υπό αύξοντα αριθμό 81 της κάθετης στήλης υπό τον τίτλο «Οργανικές θέσεις Εφημερίων» του Πίνακα του άρθρου 1 του π.δ. 14/2023 (Α’ 30), ανερχόμενες σε εβδομήντα μία (71) θέσεις, και μεταφέρονται στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος ώστε να αυξάνονται κατά δύο (2) θέσεις οι εκατόν ογδόντα μία (181) οργανικές θέσεις εφημερίων που έχουν κατανεμηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος υπό αύξοντα αριθμό 78 του ανωτέρω Πίνακα, ανερχόμενες σε εκατόν ογδόντα τρεις (183) θέσεις. Ως προς την κατανομή των μεταφερομένων οργανικών θέσεων ισχύουν τα οριζόμενα στις παρ. 3, 7 και 9 του άρθρου 347 του ν. 4957/2022 (Α’ 141).

2. Μειώνονται κατά τρεις (3) οι σαράντα οκτώ (48) οργανικές θέσεις εκκλησιαστικών υπαλλήλων που έχουν κατανεμηθεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών υπό αύξοντα αριθμό 2 της κάθετης στήλης υπό τον τίτλο «Οργανικές θέσεις Εκκλησιαστικών Υπαλλήλων» του Πίνακα 1 του άρθρου 1 του π.δ. 14/2023, ανερχόμενες σε σαράντα πέντε (45) θέσεις, και μεταφέρονται στην Εκκλησία της Ελλάδος – Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ώστε να αυξάνονται κατά τρεις (3) θέσεις οι οργανικές θέσεις εκκλησιαστικών υπαλλήλων που έχουν κατανεμηθεί στην Εκκλησία της Ελλάδος – Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας υπό αύξοντα αριθμό 1 του ανωτέρω Πίνακα, ανερχόμενες σε τρεις (3) θέσεις. Ως προς την κατανομή των μεταφερομένων οργανικών θέσεων ισχύουν τα οριζόμενα στις παρ. 3, 5 και 9 του άρθρου 347 του ν. 4957/2022. Η πλήρωση των θέσεων γίνεται είτε με διορισμό σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4765/2021 (Α’ 6) είτε με μετάταξη από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή άλλη Ιερά Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

3. Μειώνονται κατά δύο (2) οι εκατόν είκοσι τρεις (123) οργανικές θέσεις Εφημερίων που έχουν κατανεμηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου υπό αύξοντα αριθμό 74 της κάθετης στήλης υπό τον τίτλο «Οργανικές θέσεις Εφημερίων» του Πίνακα 1 του άρθρου 1 του π.δ. 14/2023, ανερχόμενες σε εκατόν είκοσι μία (121) θέσεις και μεταφέρονται εντός της αυτής Ιεράς Μητρόπολης, ώστε να αυξάνονται κατά δύο (2) θέσεις οι οργανικές θέσεις Διακόνων που έχουν κατανεμηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου υπό αύξοντα αριθμό 74 του ανωτέρω Πίνακα, ανερχόμενες σε τρεις (3) θέσεις. Ως προς την κατανομή των μεταφερομένων οργανικών θέσεων ισχύουν τα οριζόμενα στις παρ. 3, 5, 7 και 9 του άρθρου 347 του ν. 4957/2022.

4. Μειώνονται κατά μία (1) οι εκατόν τέσσερις (104) οργανικές θέσεις Εφημερίων που έχουν κατανεμηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου υπό αύξοντα αριθμό 9 της κάθετης στήλης υπό τον τίτλο «Οργανικές θέσεις Εφημερίων» του Πίνακα 1 του άρθρου 1 του π.δ. 15/2023 (Α’ 30), ανερχόμενες σε εκατόν τρεις (103) θέσεις και μεταφέρεται εντός της αυτής Ιεράς Μητρόπολης, ώστε να αυξάνονται κατά μία (1) θέση οι οργανικές θέσεις Ιεροκηρύκων που έχουν κατανεμηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου υπό αύξοντα αριθμό 9 του ανωτέρω Πίνακα, ανερχόμενες σε τρεις (3) θέσεις. Ως προς την κατανομή των μεταφερομένων οργανικών θέσεων ισχύουν τα οριζόμενα στις παρ. 3, 5, 7 και 9 του άρθρου 348 του ν. 4957/2022.

5. Μειώνονται κατά μία (1) οι σαράντα έξι (46) οργανικές θέσεις Εφημερίων που έχουν κατανεμηθεί στην Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας υπό αύξοντα αριθμό 36 της κάθετης στήλης υπό τον τίτλο «Οργανικές θέσεις Εφημερίων» του Πίνακα 1 του άρθρου 1 του π.δ. 14/2023, ανερχόμενες σε σαράντα πέντε (45) θέσεις, και μετατρέπεται σε θέση εκκλησιαστικών υπαλλήλων εντός της αυτής Ιεράς Μητρόπολης, ώστε να αυξάνονται κατά μία (1) θέση οι οργανικές θέσεις εκκλησιαστικών υπαλλήλων που έχουν κατανεμηθεί στην ως άνω Ιερά Μητρόπολη υπό αύξοντα αριθμό 36 του ανωτέρω Πίνακα, ανερχόμενες σε τέσσερις (4) θέσεις. Ως προς την κατανομή των μεταφερομένων οργανικών θέσεων ισχύουν τα οριζόμενα στις παρ. 3, 5, 7 και 9 του άρθρου 347 του ν. 4957/2022.»

Άρθρο 62

Αποστολή των Μουφτειών – Διόρθωση νομοθετικής παραπομπής – Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 137 ν. 4964/2022

Στην παρ. 2 του άρθρου 137 του ν. 4964/2022 (Α’ 150), περί Μουφτειών, διορθώνεται η νομοθετική παραπομπή και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Αποστολή των Μουφτειών Διδυμοτείχου, Κομοτηνής και Ξάνθης είναι η οργανωμένη και συστηματική εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών και η αποτελεσματική διαχείριση των θρησκευτικών υποθέσεων των Ελλήνων πολιτών μελών της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης, καθώς και η άσκηση των δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του οικείου Μουφτή σύμφωνα με τις παρ. 8 έως 11 του άρθρου 146.»

Άρθρο 63

Ειδική παροχή αποχωρησάντων Μουφτήδων και Τοποτηρητών Μουφτήδων – Αντικατάσταση παρ. 2 και τροποποίηση παρ. 3 και 4 άρθρου 145 ν. 4964/2022

Στο άρθρο 145 του ν. 4964/2022 (Α’ 150), περί αποχώρησης Μουφτήδων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 2 αα) στο πρώτο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «είτε συνεχώς είτε διακεκομμένα,», γίνεται νομοτεχνική βελτίωση και οι λέξεις «ειδικού επιδόματος ίσου με το εβδομήντα τοις εκατό (70%)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ειδικής παροχής ίσης με το εξήντα πέντε τοις εκατό (65%)», αβ) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «Το ειδικό επίδομα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Η ειδική παροχή» και προστίθενται οι λέξεις «με την έκδοση χρηματικού εντάλματος στο όνομα του δικαιούχου», αγ) αντικαθίσταται το τρίτο εδάφιο, αδ) προστίθεται νέο τέταρτο εδάφιο, αε) στο πέμπτο εδάφιο οι λέξεις «το ειδικό επίδομα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «η ειδική παροχή» και οι λέξεις «εβδομήντα τοις εκατό (70%)» από τις λέξεις «εξήντα πέντε τοις εκατό (65%)» και β) στις παρ. 3 και 4 οι λέξεις «του ειδικού επιδόματος» αντικαθίστανται από τις λέξεις «της ειδικής παροχής» και το άρθρο 145 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 145

Αποχώρηση Μουφτήδων

1. Οι Μουφτήδες που αποχωρούν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ή του ορίου θητειών του άρθρου 147 μπορεί να καταλαμβάνουν άμισθη θέση συμβούλου του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για θέματα της μουσουλμανικής θρησκείας.

2. Οι αποχωρήσαντες Μουφτήδες και οι αποχωρήσαντες Τοποτηρητές Μουφτήδες του άρθρου 150, που έχουν υπηρετήσει τουλάχιστον επί πέντε (5) έτη, είτε συνεχώς είτε διακεκομμένα, χωρίς να έχουν παυθεί από τα καθήκοντά τους για τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο 157, και δεν εμπίπτουν στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 144 ή στην περ. α) της παρ. 7 του άρθρου 150, δικαιούνται την καταβολή ειδικής παροχής ίσης με το εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του βασικού μισθού του εν ενεργεία Μουφτή έως τη συμπλήρωση του εξηκοστού έβδομου (67ου) έτους της ηλικίας τους. Η ειδική παροχή βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στον οποίο εγγράφονται οι σχετικές πιστώσεις και εκκαθαρίζεται με την έκδοση χρηματικού εντάλματος στο όνομα του δικαιούχου από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης. Λογίζεται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, φορολογείται αντίστοιχα και συνυπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Η ειδική παροχή δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές. Εφόσον ο δικαιούχος αποκτήσει εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, η ειδική παροχή μειώνεται κατά το αντίστοιχο ποσό, ώστε το συνολικό εισόδημα του δικαιούχου να μην υπερβαίνει το εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του βασικού μισθού του εν ενεργεία Μουφτή.

3. Οι αποχωρήσαντες Μουφτήδες και οι αποχωρήσαντες Τοποτηρητές Μουφτήδες σε βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα του άρθρου 149, λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) της ειδικής παροχής της παρ. 2. Κατά τα λοιπά εφαρμόζεται αναλογικά η περ. β) της παρ. 4 του άρθρου 158.

4. Η αμετάκλητη καταδίκη για τα αδικήματα του άρθρου 149 συνιστά λόγο διακοπής της καταβολής της ειδικής παροχής.»

Άρθρο 64

Μισθοδοσία προσωπικού Μουφτειών – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 139 ν. 4964/2022

Στην παρ. 5 του άρθρου 139 του ν. 4964/2022 (Α’ 150), περί οργάνωσης και λειτουργίας Μουφτειών Θράκης, η φράση «Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» αντικαθίσταται από τη φράση «Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Η μισθοδοσία του πάσης φύσεως προσωπικού των Μουφτειών των παρ. 1 και 2 βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στον οποίο εγγράφονται οι σχετικές πιστώσεις και εκκαθαρίζεται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου, Ξάνθης και Ροδόπης.»

Άρθρο 65

Αποζημίωση επιτροπών επιλογής Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας στις Μουφτείες Θράκης ετών 2022 και 2023

Οι δαπάνες για την καταβολή αποζημίωσης των τακτικών και αναπληρωματικών μελών, όταν παρίσταντο στις συνεδριάσεις των επιτροπών, καθώς και του γραμματέα των επιτροπών επιλογής Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας στις Μουφτείες Θράκης κατά τα έτη 2022 και 2023, οι οποίες βαρύνουν τις πιστώσεις του Ειδικού Φορέα 1020-2020000000 «Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων», του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού [Α.Λ.Ε. 2120207001 «Πρόσθετες αποδοχές από αποζημιώσεις μελών συλλογικών οργάνων ενιαίου μισθολογίου (μόνιμοι και Ι.Δ.Α.Χ.)»] θεωρούνται νόμιμες και κανονικές.

Άρθρο 66

Ρυθμίσεις Διοικητικού Συμβουλίου Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών» – Τροποποίηση παρ. 1α άρθρου 5 ν. 3512/2006

1. Στην παρ. 1.α. του άρθρου 5 του ν. 3512/2006 (Α’ 264), περί της διοίκησης του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) επέρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις, β) στην περ. δ) μετά τη φράση «με τον αναπληρωτή του» διαγράφεται η φράση «με τα αυτά προσόντα», γ) διαγράφονται τα δύο τελευταία εδάφια και δ) προστίθενται πέντε νέα εδάφια και η παρ. 1.α. διαμορφώνεται ως εξής:

«1.α. Το νομικό πρόσωπο διοικείται από εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τριετή θητεία, η οποία δύναται να ανανεώνεται. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το μέλος της κατηγορίας: α) ως Προέδρος του Δ.Σ. και το μέλος της κατηγορίας β) ως Αντιπρόεδρος. Στο Διοικητικό Συμβούλιο μετέχουν: α) ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, προϊστάμενοι γενικής διεύθυνσης ή πρόσωπα που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή προϊστάμενοι διεύθυνσης ή πρόσωπα που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, β) ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τον αναπληρωτή του, οι οποίοι είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, προϊστάμενοι γενικής διεύθυνσης ή πρόσωπα που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης ή προϊστάμενοι διεύθυνσης ή πρόσωπα που ασκούν καθήκοντα προϊσταμένου διεύθυνσης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που προτείνονται από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, γ) δύο (2) εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων, με τους αναπληρωτές τους, που προτείνονται από τον Δήμαρχο Αθηναίων, εκ των οποίων ο ένας (1) είναι μόνιμος υπάλληλος, προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης ή πρόσωπο που ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου γενικής διεύθυνσης ή προϊστάμενος διεύθυνσης ή πρόσωπο που ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου διεύθυνσης του Δήμου Αθηναίων και ο έτερος αιρετό μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, δ) ένας (1) δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ή ένας (1) θεολόγος, κατά προτίμηση με ειδίκευση ή εμπειρία σε θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, με τον αναπληρωτή του που ορίζει ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και ε) τέσσερις (4) εκπρόσωποι των μουσουλμάνων που νόμιμα διαβιούν στην Αττική, με τους αναπληρωτές τους, που ορίζονται από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, λαμβανομένων υπόψη του μεγέθους των μουσουλμανικών κοινοτήτων, της νομικής οργάνωσής τους, των αδειοδοτημένων λατρευτικών χώρων που λειτουργούν, της απήχησής τους μεταξύ των διαβιούντων στην Αττική μουσουλμάνων, καθώς και κάθε άλλου πρόσφορου σχετικού στοιχείου. Ο διορισμός σε θέση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου δεν συνιστά κώλυμα για κατάληψη δημόσιας θέσης, ούτε θεωρείται κατοχή δεύτερης θέσης. Καθήκοντα γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου ασκεί υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή του, η οποία ανακαλείται οποτεδήποτε, δύναται να αναθέτει αρμοδιότητες και ειδικά καθήκοντα σχετικά με την υλοποίηση, την εφαρμογή, τη διαχείριση και την εκτέλεση των σκοπών του νομικού προσώπου σε τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος του, εκτός από τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο.

Οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές του ως άνω μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ίσες με τις μεικτές αποδοχές του καταληκτικού μισθολογικού κλιμακίου του δημοσίου υπαλλήλου κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτές προσδιορίζονται κάθε φορά. Επί των αποδοχών αυτών διενεργούνται οι νόμιμες κρατήσεις. Οι αποδοχές βαρύνουν εξ ολοκλήρου τον προϋπολογισμό του νομικού προσώπου, κατόπιν ισόποσης επιχορήγησης από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και καταβάλλονται στον δικαιούχο με χρηματικό ένταλμα πληρωμής που εκδίδεται για τον σκοπό αυτόν. Σε περίπτωση που το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι δημόσιος υπάλληλος δεν δικαιούται καταβολή των αποδοχών των προηγούμενων εδαφίων.»

2. Οι αποζημιώσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», όπως αυτές καθορίζονται στην υπό στοιχεία 31784/Θ1/20.3.2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΟΔΔ 299), για την περίοδο από 4.4.2022 έως 1.4.2024, θεωρούνται νόμιμες και κανονικές και καταβάλλονται, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται σε αυτήν, στους δικαιούχους με χρηματικό ένταλμα πληρωμής που εκδίδεται για τον σκοπό αυτόν.

Άρθρο 67

Ιεροί Ναοί και Επισκοπεία τέως Ορθόδοξων Χριστιανικών Κοινοτήτων – Προσθήκη άρθρου 11Α στον ν. 2508/1920

Στον ν. 2508/1920 (Α’ 221) μετά το άρθρο 11 προστίθεται άρθρο 11Α ως εξής:

«Άρθρο 11Α

Εκκλησιαστικά ακίνητα τέως Ορθόδοξων Χριστιανικών Κοινοτήτων

Από την κατάργηση των τέως Ορθόδοξων Χριστιανικών Κοινοτήτων της παρ. 1 του άρθρου 3 τα εκκλησιαστικά ακίνητα, όπου στεγάζονται Ιεροί Ναοί ή Επισκοπεία Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και εμπίπτουν στις περ. β’και γ’της παρ. 1 του άρθρου 3, θεωρείται ότι περιήλθαν κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στις κατά τόπον οικείες Ιερές Μητροπόλεις ή Ενορίες ως οιονεί καθολικούς διαδόχους, ανάλογα με τον κατά περίπτωση προορισμό τους. Τα αναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο ισχύουν, ανεξάρτητα από εάν τηρήθηκε η προδικασία του παρόντος, και από το αν στη συνέχεια περιλήφθηκαν σε κατάλογο με αναλυτική έκθεση πόρων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε απόφαση της επιτροπής του άρθρου 11 περί διαπίστωσης του χαρακτήρα τους ή σε απόφαση εξακρίβωσης και διανομής της επιτροπής των άρθρων 1 και 2 του από 25.2.1926 νομοθετικού διατάγματος (Α’ 79). Ο νόμιμος εκπρόσωπος των ανωτέρω εκκλησιαστικών νομικών προσώπων υποχρεούται να προβεί σε σύνταξη έκθεσης απογραφής των ακινήτων, στην οποία περιγράφονται τα ακίνητα, καθώς και τα εμπράγματα δικαιώματα επ’ αυτών, η οποία περιβάλλεται τον συμβολαιογραφικό τύπο και μαζί με την περίληψη σύμφωνα με το άρθρο 9 του β.δ. 533/1963 (Α’ 147) καταχωρίζεται στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου ή κτηματολογικού γραφείου.

Ομοίως πραγματοποιούνται και οι απαιτούμενες κτηματολογικές εγγραφές. Οι ανωτέρω εκθέσεις απογραφής: α) έχουν αποδεικτικό και διαπιστωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν συστατικές ή μεταβιβαστικές εμπραγμάτων δικαιωμάτων πράξεις, β) συντάσσονται και καταχωρίζονται σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία χωρίς φόρους, εισφορές, αμοιβές, δικαιώματα και τέλη, όπως και οι δηλώσεις κτηματογραφούμενων δικαιωμάτων βάσει των εκθέσεων αυτών και γ) δεν θίγουν τυχόν εμπράγματα δικαιώματα τρίτων.»

Άρθρο 68

Αποσπάσεις υπαλλήλων θρησκευτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου

1. Επιτρέπεται η απόσπαση υπαλλήλων μονίμων ή αορίστου χρόνου που ανήκουν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του άρθρου 11 του ν. 590/1977 (Α’ 146), του άρθρου 17 του ν. 4149/1961 (Α’ 41), του άρθρου 1 του ν. 349/1976 (Α’ 149), των άρθρων 319 και 320 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), του άρθρου 1 του ν. 2456/1920 (Α’ 173) και του άρθρου 1 του ν.δ.301/1969 (Α’ 195), έως δύο (2) υπαλλήλων ανά νομικό πρόσωπο. Η απόσπαση διενεργείται κατά παρέκκλιση του ν. 4440/2016 (Α’ 224) και της παρ. 7 του άρθρου 11 του ν. 3833/2010 (Α’ 40), κατόπιν αίτησης του υπαλλήλου, που υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, και σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης και του φορέα υποδοχής, με κοινή απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του κατά περίπτωση οικείου Υπουργού, με διάρκεια ενός (1) έτους και δυνατότητα παράτασής της έως πέντε (5) έτη. Η μισθοδοσία των αποσπασμένων υπαλλήλων καλύπτεται από τον φορέα προέλευσης.

2. Η απόσπαση παύει αυτοδικαίως όταν λήξει το χρονικό όριο της παρ. 1 και ο υπάλληλος με τη λήξη της απόσπασης επανέρχεται υποχρεωτικά στη θέση του χωρίς άλλη διατύπωση. Ο χρόνος απόσπασης λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη θέση στην οποία ανήκει οργανικά.

3. Μετά τη λήξη της απόσπασης ή της παράτασής της, οι υπάλληλοι αυτοί δικαιούνται, κατόπιν αίτησής τους, μετάταξης στα νομικά πρόσωπα που είχαν αποσπαστεί και λαμβάνουν τις αποδοχές της νέας τους θέσης. Η κατά τα ως άνω μετάταξη διενεργείται, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του φορέα υποδοχής και του φορέα προέλευσης, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και του οικείου Υπουργού, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σε κενή οργανική θέση του φορέα υποδοχής. Η αίτηση για μετάταξη υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη λήξη της απόσπασης ή της παράτασής της.

4. Για την απόσπαση ή τη μετάταξη του παρόντος δεν απαιτείται γνώμη του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου του φορέα προέλευσης.

5. Για τους υπαλλήλους μόνιμους ή αορίστου χρόνου οι οποίοι έχουν χειροτονηθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος ή χειροτονούνται Διάκονοι ή Πρεσβύτεροι και ανήκουν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης εφαρμόζονται η παρ. 9 του άρθρου 336, η παρ. 19 του άρθρου 347 και η παρ. 19 του άρθρου 348 του ν. 4957/2022.

Άρθρο 69

Ζητήματα ομογενειακών σχολείων Κωνσταντινούπολης και Ελληνικού Γυμνασίου – Λυκείου Ίμβρου – Αντικατάσταση παρ. 6 άρθρου 14 ν. 2640/1998

Η παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 2640/1998 (Α’ 206), περί βεβαιώσεων και πιστοποιητικών σπουδών ομογενειακών σχολείων Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου, αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Οι βεβαιώσεις ή τα πιστοποιητικά σπουδών που χορηγούνται στους μαθητές ελληνικής υπηκοότητας από τα ομογενειακά σχολεία Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου από την έναρξη λειτουργίας τους, με τα οποία βεβαιώνεται η περάτωση σπουδών σε αυτά, είναι ισότιμα προς τα απολυτήρια Γυμνασίου και Λυκείου της ημεδαπής.

Οι μαθητές ελληνικής υπηκοότητας των ομογενειακών σχολείων Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου που έχουν βεβαίωση ή πιστοποιητικό σπουδών των ανωτέρω σχολείων ανεξάρτητα από το έτος λήψης τους, με το οποίο βεβαιώνεται η περάτωση των σπουδών στο Λύκειο, μπορούν, κατόπιν αίτησής τους, να λάβουν μέρος σε απολυτήριες εξετάσεις Γενικών Λυκείων της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ενώπιον του Συλλόγου Διδασκόντων και να λάβουν απολυτήριο τίτλο από το Γενικό Λύκειο στις εξετάσεις του οποίου θα συμμετάσχουν.

Οι μαθητές του δευτέρου εδαφίου εξετάζονται γραπτά και προφορικά σε ύλη που καθορίζει ο οικείος Σύλλογος Διδασκόντων από τα σχολικά εγχειρίδια των μαθημάτων της ιστορίας γενικής παιδείας, νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας και θρησκευτικών της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου με θέματα ανάπτυξης – ανοιχτού τύπου. Οι εξετάσεις διενεργούνται με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου. Τα γραπτά διορθώνονται από τους διδάσκοντες ή από εκπαιδευτικούς του σχολείου που έχουν τα συγκεκριμένα μαθήματα ως πρώτη ή δεύτερη ανάθεση. Επιτυχόντες θεωρούνται όσοι σε κάθε ένα από τα τρία εξεταζόμενα μαθήματα έλαβαν βαθμό ίσο τουλάχιστον με τη βαθμολογική βάση του δέκα (10) και στη γραπτή και στην προφορική εξέταση. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται οι σχολικές μονάδες, ο χρόνος υποβολής της αίτησης, ο χρόνος της εξέτασης, ο τρόπος των εξετάσεων, το περιεχόμενο της εξέτασης των μαθημάτων, ο τρόπος διατύπωσης των θεμάτων, ο τρόπος βαθμολόγησης και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικά με τη διαδικασία των εξετάσεων.

Στους επιτυχόντες των εξετάσεων της παρ. 3 χορηγείται απολυτήριο του Γενικού Λυκείου στις εξετάσεις του οποίου συμμετείχαν. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται ο τύπος του απολυτηρίου, το περιεχόμενό του και ο τρόπος υπολογισμού του βαθμού του απολυτηρίου.»

Άρθρο 70

Θρησκευτικές κοινότητες – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 13 και προσθήκη άρθρου 18Α στον ν. 4301/2014

1. Στην περ. Α) της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 (Α’ 223), περί αναγνώρισης νομικής προσωπικότητας της εν Ελλάδι Καθολικής Εκκλησίας, λοιπών υφιστάμενων Εκκλησιών και νομικών προσώπων τους, προστίθεται υποπερ. 86 ως εξής:

«86) «Ιερά Μονή Αδελφών Δούλων του Κυρίου και της Παναγίας του Ματαρά, Θρησκευτικό Νομικό Πρόσωπο» που εδρεύει στην Τήνο.»

2. Στην περ. Ε) της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 προστίθεται υποπερ. 28 ως εξής:

«28) «Ιερά Μονή των Σαλεσιανών Πατέρων του Αγίου Ιωάννη Μπόσκο, Θρησκευτικό Νομικό Πρόσωπο», που εδρεύει στη Σύρο.»

3. Εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος τα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα των παρ. 1 και 2 οφείλουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. 4301/2014, περί αναγνώρισης νομικής προσωπικότητας της εν Ελλάδι Καθολικής Εκκλησίας, λοιπών υφιστάμενων Εκκλησιών και νομικών προσώπων τους.

4. Στον ν. 4301/2014, μετά από το άρθρο 18 προστίθεται άρθρο 18Α, ως εξής:

«Άρθρο 18Α

Μέτρα στήριξης θρησκευτικών κοινοτήτων που έχουν υποστεί ολοκαύτωμα ή γενοκτονία αναγνωρισμένη από τη Βουλή των Ελλήνων

1. Οι θρησκευτικές κοινότητες που υπέστησαν ολοκαύτωμα ή γενοκτονία αναγνωρισμένη με νόμο και αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή εκκλησιαστικά ή θρησκευτικά νομικά πρόσωπα του άρθρου 13 μπορούν, κατόπιν αίτησής τους, η οποία υποβάλλεται στη Διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, να τύχουν αρωγής και μέτρων στήριξης από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Την αρωγή του πρώτου εδαφίου μπορούν να λάβουν και τα σχολεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με τις θρησκευτικές κοινότητες του πρώτου εδαφίου, με την ίδια διαδικασία.

2. Η αρωγή και τα μέτρα στήριξης των θρησκευτικών κοινοτήτων και των σχολείων της παρ. 1 σκοπούν στη διατήρηση της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητάς τους και στη σύζευξή της με την ελληνική ιστορία και πολιτισμό και ορίζονται με σχετικό νόμο για κάθε μία από αυτές».


Αριθμός Απόφασης :
‘Ετος :
Δικαστήριο :

Views: 0


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαφημιστείτε στο Lavaron

Για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο