Αγία Αναστασία Φαρμακολύτρια: Το Μοναστήρι με την μακραίωνη ιστορία που αναγεννάται από τις στάχτες του (VIDEO)
Χρόνος Ανάγνωσης 2 λεπτά
xx 2 768x644 1 – 2 2

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολύτριας υπάγεται πνευματικά και Διοικητικά απ’ ευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπό την πνευματική καθοδήγηση και ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Ιεράς Μονής, κ. Λευτέρη Κουτζιάρη, η Ιερότητα του Χώρου, κάνει τον Προσκυνητή να αισθάνεται Κατάνυξη και ζεστασιά.

Οι πιστοί λένε ότι επισκέπτονται συχνά τη Μονή, για Προσευχή και ηρεμία.

Κάποιοι μιλούν για την παρηγοριά που ένιωσαν σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους, στο Μοναστήρι που επισκέπτονται από μικρά παιδιά.

Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου (ένας Ταπεινός και σεμνός Ιεράρχης της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως) και Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής κ. Απόστολος, η Ιερά Μονή κράτησε το γένος τόσο της Μακεδονίας όσο και της Χαλκιδικής, στους δύσκολους καιρούς της Οθωμανικής Κυριαρχίας.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, η ίδρυση της Ιεράς Μονής ανάγεται στα τέλη του 9ου Αιώνα και την Εποχή της δυναστείας των Μακεδόνων.

Ο Ιεροδιάκονος Μελχισεδέκ Μακρής (1909) δέχεται ότι το Μοναστήρι το Ίδρυσε ή Θεοφανώ πρώτη Γυναίκα του Λέοντα Στ’ του Σοφού η οποία και το προίκισε με πολλές Δωρεές και κτήματα, μεγαλύτερη δε ευεργεσία ήταν η Τίμια Κάρα της Αγίας Αναστασίας και μέρος από το Δεξί πόδι της Αγίας όπως και Σταυρός με μέρος από το Τίμιο Ξύλο επίσης το Σκήπτρο του Αυτοκράτορα Λέοντα Στ’ του Σοφού, το οποίο μαζί με χρυσόβουλα και αλλά τιμαλφή καταστράφηκαν κατά το ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής τον Ιούνιο του 1821.

Ήταν Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου του 2012, ξημερώματα Δευτέρας, όταν άγνωστοι μπήκαν στο Μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας, αφού διέρρηξαν πέντε πόρτες σπάζοντας 15 κλειδαριές. Το πρωί, οι πατέρες έντρομοι διαπίστωσαν ότι οι Δράστες είχαν πάρει την Τιμία Κάρα της Αγίας και μία Λειψανοθήκη που περιείχε το δεξί πόδι της.

Αφαίρεσαν ακόμη δύο Λειψανοθήκες που περιείχαν Ιερά Λείψανα της Αγίας Αναστασίαςτου Αγίου Μοδέστου και της Αγίας Παρασκευής. Άρπαξαν επίσης έναν Σταυρό Ευλογίας που βρισκόταν πάνω στην Αγία Τράπεζα και έσπασαν το Παγκάρι, παίρνοντας όσα χρήματα περιείχε.

Πατήστε την παρακάτω φωτογραφία να μεταβείτε στα Βίντεο

xx 2 768x644 1 – 2 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.