Τα ανέλεγκτα κόστη των παρόχων υγείας βλάπτουν σοβαρά την “κεφαλαιακή υγεία” των ασφαλιστικών εταιριών
Χρόνος Ανάγνωσης 2 λεπτά
13 / 100 SEO Score
image42141212 - 2 2

Του Γιάννη Χαρονικολάου 

Ομαδική άμυνα από τις ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν βρεθεί  ξανά στο “μάτι” των αντιδράσεων καταναλωτών , ΜΜΕ ,  κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων, σχετικά με τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας  ή τις μεθόδους πληρωμής των αποζημιώσεων στους καταναλωτές , που είναι αποτέλεσμα από τα υψηλά και ανέλεγκτα κόστη που χρεώνουν τις ασφαλιστικές οι  ιδιωτικοί πάροχοι υγείας.  

Συγκεκριμένα, ο κλάδος ασφάλισης υγείας των ασφαλιστικών εταιριών έρχεται αντιμέτωπος με σειρά αντιδράσεων, για δεύτερη φορά, στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών, για τις αυξήσεις στα ισόβια συμβόλαια υγείας  που μετά από κυβερνητικές και όχι μόνο παρεμβάσεις οι ασφαλιστικές εταιρίες  δέχτηκαν να περιορίσουν τις αυξήσεις και την δημιουργία ενός νέου δείκτη τιμών σχετικά με τα κόστη υγείας αλλά και ελέγχο των χρεώσεων από τους ιδιωτικούς παρόχους. 

Το τελευταία διάστημα το θέμα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με ασφαλιστική εταιρία, που έχει μεγάλη έκθεση σε παλαιά προγράμματα ασφάλισης υγείας, να θέτει αλλαγές στις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων προκειμένου να υπάρχει έλεγχος των χρεώσεων των παρόχων υγείας.

Ετσι την περασμένη εβδομάδα στα πλαίσια συνεδρίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών στο νησί της Υδρας , στελέχη από τους λεγόμενους “λίντερ” του κλάδου υγείας όπως ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Α. Σαρρηγεωργίου και CEO της Εurolife FFH, o Αντιπρόεδρος της ΕΑΕΕ και CEO της Generali, ο Πάνος Δημητρίου , o CEO της Interamerican ,Γ. Καντώρος , O CEO της Allianz, Β. Χρηστίδης , αν και οι τελευταίες αντιδράσεις δεν αφορούσαν τις εταιρίες τους , ομαδικά και συντεταγμένα έστειλαν κάποια σημαντικά μηνύματα για το πρόβλημα που υπάρχει στις χρεώσεις του κλάδου υγείας, και συγκεκριμένα. 

Δεν φταίνε οι ασφαλιστικές εταιρείες που παίρνουν μέτρα με τις αυξήσεις των ασφαλίστρων ή των μεθόδων αποζημιώσεων αλλά οι  πάροχοι των υπηρεσιών υγείας που έχουν αυξήσει τις χρεώσεις ανέλεγκτα καθώς έχουν καταστεί σχεδόν “μονοπωλιακοί “ παίκτες  υπηρεσιών υγείας. 

Η κυβέρνηση παρενέβη σχεδόν μονόπλευρα στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιριών για τις αυξήσεις και ούτε που άγγιξε τους παρόχους υγείας. 

Οι ασφαλιστικές εταιρίες έδειξαν κατανόηση  έκαναν υπαναχωρήσεις  για διαβούλευση και μέτρα αλλά οι πάροχοι υγείας δεν έδειξαν κάτι ανάλογο.

Μετά από όλα αυτά οι ασφαλιστικές εταιρίες έστειλαν ομαδικό μήνυμα σε κυβέρνηση και πολιτικούς φορείς ότι έχουν λάθος πολιτικές στο τομέα της υγείας που πρέπει να διορθώσουν και να αφαιρέσουν. 

Όπως, τον διπλό  φόρο στα συμβόλαια υγείας ( 15% φόρος ασφαλίστρων ) και ΦΠΑ (24%) στις δαπάνες υγείας στους παρόχους, να υπάρχουν δυνατότητες για παροχή υπηρεσιών υγείας με ΣΔΙΤ από δημόσιες δομές υγείας (νοσοκομεία ΕΣΥ) στις ασφαλιστικές εταιρίες, να αναθεωρηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες ιδιωτικών κλινικών για να μπουν νεοι επενδυτές στον κλάδο, να καθιερωθεί το  σύστημα DRG’s  ταξινόμησης και αποζημίωσης για νοσηλεία από τους παρόχους υγείας που εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα  διεθνώς .Μάλιστα το σύστημα αυτό το προκρίνει και η Τράπεζας της Ελλάδος σε πρόσφατη έκθεσή της για την ασφάλιση υγείας.

Στην περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα και η πολιτεία επανέλθει  με πλαφόν στις αυξήσεις για τα ασφάλιστρα οι εταιρείες θα πληρώνουν μεγάλα ποσά σε νοσηλείες που θα απομειώνουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια δημιουργώντας “τρύπες” στην φερεγγυότητα τους με ότι αυτό συνεπάγεται !

Αφήστε το σχόλιο σας

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.


elGreek
Powered by TranslatePress