Μια νέα Διεθνής Μελέτη διαπιστώνει ότι περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Άνθρωποι ζουν σε χώρες όπου η πρόσβαση στην Αγία Γραφή είναι περιορισμένη ή επικίνδυνη. Όλα αυτά εν έτει 2025. Ωστόσο, η μελέτη δίνει και μία αισιόδοξη προοπτική: για πρώτη φορά, οι ανάγκες αυτών των Κοινοτήτων χαρτογραφούνται με σαφήνεια και οι χριστιανικές οργανώσεις σε όλες τις ηπείρους μπορούν να συντονίσουν πιο αποτελεσματικά τα προγράμματα υποστήριξης.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα Bible Access List αποκαλύπτει ότι σε σχεδόν 100 χώρες, η πρόσβαση στη Βίβλο είναι δύσκολη, περιορισμένη ή ακόμη και επικίνδυνη. Η πρόσβαση είναι δύσκολη σε πολλές περιοχές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της υποσαχάριας Αφρικής, όπου οι επίσημες απαγορεύσεις, οι πιέσεις από την κοινότητα ή οι ένοπλες συγκρούσεις καθιστούν δύσκολη την απόκτηση έντυπων εκδόσεων της Αγίας Γραφής.
Στον παρακάτω πίνακα, απεικονίζονται με σκούρο κόκκινο χωρώμα οι χώρες στις οποίες η πρόσβαση στην Αγία Γραφή είναι επικίνδυνη.
Για παράδειγμα η πρώτη δεκάδα με τις πιο επικίνδυνες χώρες απαρτίζεται από (με σειρά προτεριαότητας): Σομαλία, Αφγανιστάν, Υεμένη, Βόρεια Κορέα, Μαυριτανία, Ερυθραία, Λιβύη, Αλγερία, Ιράν, Τουρμενιστάν. Αντίθετα, οι δέκα χώρες με τους λιγότερους περιορισμούς είναι: Γουινέα, Νότιο Σουδάν, Τόγκο, Τουρκία, Ουγκάντα, Κένυα, Μαδαγασκάρη, Τανζανία, Λίβανο, Μαλάουι.
Η έρευνα διεξήχθη λαμβάνοντας υπόψην τέσσερις κατηγορίες περιορισμών, νομικών, κοινωνικών, ψηφιακών και οικονομικών. Έτσι οι πιστοί αναγκάζονται να βασίζονται σε κρυφά αντίγραφα, κρυφές ψηφιακές εκδόσεις ή απομνημονευμένα αποσπάσματα.
Το ενδιαφέρον για την Αγία Γραφή αυξάνεται
Ωστόσο, η μελέτη δίνει και μία αισιόδοξη προοπτική: για πρώτη φορά, οι ανάγκες αυτών των κοινοτήτων χαρτογραφούνται με σαφήνεια και οι χριστιανικές οργανώσεις σε όλες τις ηπείρους μπορούν να συντονίσουν πιο αποτελεσματικά τα προγράμματα υποστήριξης. Η ορατότητα των δεδομένων επιτρέπει την ιεράρχηση των τομέων όπου οι πιστοί χρειάζονται επειγόντως νέες μεταφράσεις ή ασφαλείς μορφές ψηφιακής πρόσβασης στην Αγία Γραφή.
Η έρευνα δείχνει ότι το ενδιαφέρον για την Αγία Γραφή όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά αυξάνεται. Η ψηφιακή πρόσβαση έχει γίνει, για πολλούς, η εναλλακτική λύση που υπερβαίνει τα γεωγραφικά ή πολιτικά όρια, και οι μεταφράσεις σε νέες γλώσσες πολλαπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο.
Οι άνθρωποι βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους για να διαβάζουν την Αγία Γραφή από Διαδικτυακές πλατφόρμες μέχρι Εφαρμογές για κινητά και διακριτικές ομάδες ανάγνωσης.
Οι Εκπρόσωποι του έργου αναφέρουν ότι όπου οι περιορισμοί είναι αυστηρότεροι, η επιθυμία των ανθρώπων να έχουν την Αγία Γραφή είναι ακόμη ισχυρότερη και η διεθνής υποστήριξη αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.






Leave a Reply